HH Vuosikertomus EHT 1344x400

Elämys- ja hyvinvointitalous

Koulutuksemme olivat erittäin vetovoimaisia vuonna 2020. Ylitimme koulutuksen tutkintotavoitteet, ja hakijamäärämme kasvoivat kautta linjan. Erityisesti monimuotokoulutuksen kysyntä kasvoi huomattavasti.

Vuosi 2020 oli yksikössämme kehittämisen täyteinen huolimatta lähes koko vuoden jatkuneista poikkeusolosuhteista. Uudistimme koulutustarjontaamme avaamalla uusia avoimen ammattikorkeakoulun väyliä restonomin tutkintoon Helsingissä sekä liikunnan tutkintoon Tampereella ja Turussa. Lisäsimme entisestään yhteistyötä toisen asteen oppilaitosten kanssa kaikilla kampuksillamme ja kaikissa tutkinnoissa. Liikunnan master-tutkinnon uusi kunto- ja terveysliikunnan suuntautumisohjelma saavutti heti suuren suosion.

Koulutusviennissä etenimme lähes tavoitteiden mukaisesti, vaikka matkustus- ja läsnäolorajoitukset haittasivat merkittävästi opetuksen järjestämistä. Sport Management -koulutusyhteistyö Guangzhoussa jatkui, samoin Aviation Business -yhteistyöohjelma Chongqingissa. Hospitality-alan pitkään jatkunut koulutusyhteistyö Maltalla tuotti ensimmäiset Master-tutkinnot, ja myös yhteistyö Paul Bocuse Instituutin kanssa vahvistui.

Loppuvuoden huipennuksena saimme vuosien tavoitteellisen laatutyön tuloksena Haagan kampuksen englanninkieliselle restonomikoulutukselle kansainvälisen International Centre of Excellence in Tourism and Hospitality Education -organisaation (THE-ICE) akkreditoinnin ensimmäisenä korkeakouluna Suomessa.

TKI-hankekantamme kasvoi merkittävästi ja kasvatimme myös kaupallisten tutkimus- ja kehittämishankkeiden määrää. Restonomikoulutuksen 50-vuotisjuhlavuoden tapahtumat huipentuivat maaliskuussa Haagan kampuksella järjestettyyn RESTO 2020 -tietotaitokilpailuun, joka kokosi paikalle toista sataa osallistujaa yli kymmenestä ammattikorkeakoulusta. Kaikkien aikojen ensimmäinen virtuaalinen Space Tourism Forum Porvoossa tavoitti satoja osallistujia.

Maailman ensimmäinen Space Tourism -seminaari kokosi yhteen alan asiantuntijoita

Haaga-Helia järjesti marraskuussa maailman ensimmäisen avaruusturismia käsittelevän tapahtuman. Virtuaalisena järjestetty Space Tourism Forum Porvoo keräsi yhteen valtavan määrän avaruusmatkailusta kiinnostuneita ja sille vihkiytyneitä tahoja eri puolilta maailmaa. Tapahtumassa esiteltiin avaruusturismin viimeisimpiä megatrendejä sekä alan tutkimusta. Pääpuhujina olivat Haaga-Helian lehtori Annette Toivonen sekä Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva. Tapahtuman yhteydessä järjestetyssä asiantuntijapaneelissa keskustelivat avaruusfyysikko ja ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen, työ- ja elinkeinoministeriön avaruuspolitiikan pääasiantuntija Maija Lönnqvist ja Annette Toivonen.

LAB8 kehittämään ainutlaatuisia XR-teknologiaratkaisuja Hotel Kämpille

Haaga-Helian LAB8 ja Hotel Kämp käynnistivät yhteistyön, jonka tavoitteena on kehittää Hotel Kämpin ravintoloihin maailman huippua edustava ravintolaelämys. Haaga-Helia auttaa Kämp Groupia luomaan seuraavien kolmen vuoden aikana sen ravintoloille useita erilaisia konsepteja, joissa XR-teknologiaa (extended reality) hyödyntämällä luodaan Hotel Kämpin tiloihin ruokatuotetta tukeva elämysympäristö. Suomalaiseen ruokakulttuuriin ja huippukokkien osaamiseen perustuvien konseptien on tarkoitus ajan kuluessa muodostaa valikoima ruokatuotteita, joita tukevat erilaiset visuaaliset maisemat sekä ääni- ja tuoksumaisemat. Hankkeeseen osallistuu Haaga-Heliasta ravintola- ja palvelualan asiantuntijoita sekä Haaga-Helian keittiömestariopiskelijat.

Haaga-Helia sai ensimmäisenä suomalaisena organisaationa THE-ICE-laatuleiman

Haaga-Helialle myönnettiin vuoden lopulla THE-ICE-laatusertifikaatti (Committed to Quality, C2Q). Laatuleima annettiin Haaga-Helian Hospitality, Tourism and Experience Management -koulutukselle, josta vastaa Haaga-Helian tutkintojohtaja Risto Karmavuo. Haaga-Helia on näin Suomen ensimmäinen THE-ICEjäsen. Laatuleiman lisäksi C2Q-jäsenyys tarjoaa Haaga-Helialle monia etuja kuten mahdollisuuden osallistua vuosittaiseen THEICE International Student Barometer (ISBSB) -tyytyväisyystutkimukseen. THE-ICE (The International Centre of Excellence in Tourism and Hospitality Education) on kansainvälinen matkailu- ja vieraanvaraisuusalan koulutuksen huippukeskus, joka edistää alan koulutuksen huippuosaamista ja laatua sekä kehittää sen vertailuanalyysia.

 

Elämys- ja hyvinvointitalous, vuoden aikana valmistuneet